Myntes Blog »

Medlem af:

Dansk Kennel Klub

Klubben for små selskabshunde

Har gennemgået Dansk Kennelklubs opdrætteruddannelse

Sundhed

Racen er generelt en sund og frisk race. I DKK er der pt. krav om udstilling og fra 1/1 2011 er der krav om patella luxation undersøgelse inden avl.

Racen har ikke overvældende problemer, men man bør som bologneseejer være opmærksom på følgende helbredsproblemer, og jeg kan kun anbefale man får sin hund undersøgt, hvad enten man vil avle eller ej.

Patella Luxation er en sygdom hvor knæskallen kan glide ud af sin normale position. Den kan enten selv falde på plads eller kan blive skubbet på plads igen af ejer/dyrlæge. Denne fejlposition af knæskallen kan gøre meget ondt på hunden, og typiske symptomer er halten eller hoppende bevægelser. Sygdommen har en delvist arvelig form, eller kan komme af fejlernæring, skade og/eller slid.

Du kan læse mere om patella luxation her

PRA (Progressiv Retina Atrofi) er en øjensygdom hvor nethinden i hundens øje gradvis svinder hen. I hvalpens tidligste år fungere øjet fint, men med tiden bliver hunden helt eller delvist blind. Der kan opstå andre sygdomme i øjet som følger af PRA'en. Det er forskelligt fra hund til hund hvornår sygdommen begynder at udvikles og hvor hurtigt nethinden svinder. Første tegn på sygdommen er ofte natteblindhed. 

Sygdommen er simpel recissiv nedarvet hos bolognesen, dvs. begge forældre skal bærre et sygt gen for at hvalpen bliver syg. Er kun den ene forælder bærre vil hvalpen kunne blive bærre selv. 

Der er ingen krav til undersøgelse før avl her i landet, men alle seriøse opdrættere øjenlyser deres hunde. Og heldigvis er et større antal alm. hundeejere begyndt at få dette gjort også. Øjenlysningen skal foretages hos en specialdyrlæge. Der arbejdes pt. på at få en gentest via optigen.com i USA, så bærer og fri kan sorteres. Da sygdommen netop udvikles gradvist, bør man reglmæssigt øjenlyse hunde der indgår i avl.

Læs mere om PRA her.

Cataract tilsvare den øjensygdom vi hos mennesker kalder grå stær. Cataract er en uklarhed i øjets linse, som kan medføre tidlig blindhed eller nedsat syn. Sygdommen udvikler sig gradvist og det er individuelt hvor hurtigt sygdommen skrider frem. Ved fremskreden cataract ses en grå skygge i øjet. Sygdommen kan være arvelig, men arvegangen er mig bekendt ikke fastlagt i bologneseracen. Der er endnu ikke en DNA-test for cataract i bolognesen, men en øjendyrlæge kan øjenlyse for sygdommen. Hunde der indgår i avl bør øjenlyses reglmæssigt selv om det ikke er et krav fra kennelklubben her i landet.   

Læs mere om Cataract her.

Livershunt (Portosystemisk shunt eller PSS) er et unormalt ofte medfødt blodkar som forbinder blodåren, som leder blodet ind i leveren, med blodåren, som leder blodet fra leveren ud i kroppen. Dette betyder en del af blodet løber uden om leveren og derfor ikke bliver renset for diverse giftstoffer. Dette giver en ophobning af disse i kroppen og kan medføre kritisk sygdom hvis det ikke bliver behandlet. Symptomer er nedsat vækst, madlede, nedstemthed, opkasten og generelt dårlig mavefunktion. Sygdommen opdages ofte inden hunden fylder to år. 

Visse shunts kan bortopereres og hos flere hunderacer formodes der at være en vis arvelighed for sygdommen. 

Læs mere om Livershunts her.  

© waginns.dk ved Katrine Gregersen